REM-eiland vertrekt naar Amsterdam

Komend weekend vertrekt het REM-eiland vanaf zijn huidige standplaats Delfzijl naar Amsterdam. Het bouwwerk gaat in het hoofdstedelijke Houthavensgebied fungeren als restaurant en expositieruimte. Ook krijgt een bedrijf een plek in het mediamonument.

Vanaf het platform vonden in de jaren zestig de eerste Nederlandse commerciële televisie-uitzendingen plaats. Dit gebeurde op zee omdat de Nederlandse omroepwet commerciële tv destijds niet toestond. Nadat de zendpiraten van TV Noordzee het eiland hadden verlaten, gebruikte Rijkswaterstaat het als meetpost.

In 2009 werd het bouwwerk, nadat het drie jaar ontmanteld aan wal had gelegen, nieuw leven ingeblazen. Een horecaondernemer en ontwikkelaar De Key-De Principaal besloten het REM-eiland te herontwikkelen, waarvoor Concrete Architectural Associates het ontwerp mocht maken. De bouw werd afgelopen anderhalf jaar uitgevoerd in Delfzijl.

Het REM-eiland is gerenoveerd en uitgebreid met een extra verdieping. Een deel van de onderste verdieping wordt gehuurd door marketingbedrijf Newpeople, het andere wordt ingericht als expositieruimte. De bovenste twee verdiepingen maken deel uit van het restaurant, het dak krijgt een terras.

Zaterdag start de 36 uur durende vaartocht vanuit Delfzijl, waarna het zondag aankomt bij de Haparandadam in de hoofdstad. Het 450 ton wegende gevaarte wordt op 1, 2 of 3 april op zijn tien meter hoge poten gezet. Na de plaatsing wordt het platform in zes weken afgebouwd. De ingebruikname is gepland voor mei.

Bron: Architectenweb